Entra | Registra't

Actualitat

5 científiques que potser no coneguis

#NoMoreMatildas

Avui celebrem el Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència, però ho fem amb una estirada d'orelles.

Han estat moltes les dones que al llarg de la història han tingut un paper rellevant en la ciència però poques són recordades per això. Aquest fet ha estat encunyat com a  Efecte Matilda en honor a Matilda Joslyn Gage, la qual va ser la primera activista a denunciar-ho.

La campanya #NoMoreMatildas sorgeix com a resposta per intentar recuperar la seva memòria, els seus treballs, troballes, aportacions i descobriments i, sobretot, per encoratjar la resta de les nenes, perquè en el futur també elles puguin formar part de la història de la ciència, perquè les disciplines no depenen de si som homes o dones.

Per això avui et proposem conèixer algunes d'aquestes dones que van ser oblidades o poc esmentades als llibres d'història. Cinc dones que van suposar un canvi.

• Rosalind Franklin: Va ser Einstein en una de les seves conferències qui la va inspirar per posar la seva vida al servei de la ciència. Els seus coneixements sobre la cristal·lografia de raigs X li van permetre treure la famosa "Fotografia 51" i ens va donar a conèixer l'estructura de doble hèlix que avui dia tots reconeixem com la forma de l'ADN.

• Inge Lehmann: portant-li la contrària a les aventures de Jules Verne, aquesta sismòloga danesa va descobrir que en realitat el centre de la Terra és un nucli dur, envoltat d'una capa externa líquida. Segur que això ja ho havies vist al teu llibre de text!

• Marthe Louise Vogt: Filla i germana de dues destacades científiques, Marthe va centrar la seva carrera neurocientífica en l'estudi dels neurotransmissors, com l'epinefrina i la serotonina. Això ha contribuït a desenvolupar en l'actualitat medicaments per a la depressió i altres malalties mentals.

• Meave leaky: Aquesta prestigiosa paleontòloga, nacionalitzada a Kenya, segueix avui dia estudiant els nostres avantpassats. Les seves troballes a prop de l'illa Turkana han contribuït a conèixer millor les fases de l'evolució humana, demostrant així que la postura alçada i el bipedisme van sorgir més enrere en el temps del que crèiem.

• Caroline Herschel: El seu germà, de qui va ser assistent durant tota la seva vida, va descobrir el planeta Urà. Però els mèrits de Caroline no van ser menys notables. Va ser la primera dona a descobrir un cometa, a més de tres nebuloses; la primera el treball de la qual va ser publicat per la Royal Society i la primera britànica a aconseguir un salari per realitzar un treball científic, encara que aquest fos la quarta part del que cobrava el seu germà.

Vols saber més sobre l'ADN? O com funcionen els neurotransmissors? Tens el cap a les estrelles? T'agradaria saber com hem evolucionat?

Probablement elles es van fer preguntes similars i es van atrevir a comprovar com de divertida que pot ser la ciència!