Entra | Registra't

Actualitat

Com treballar les emocions a l'aula mitjançant la lectura


Aprendre a identificar i processar les emocions és una habilitat que ens ajuda a tenir una ment saludable, sentir-nos millor amb el nostre entorn, millorar les relacions amb altres persones i a comunicar de manera efectiva.
És important, per tant, que aprenguem aquesta gestió des de petits i treballar les emocions a l'aulatens ajudarà a afavorir un entorn lliure d'assetjament escolar, amb alumnes que saben expressar-nos les seves necessitats i se senten còmodes fent-ho.

En primer lloc, a l'hora d'emprar la lectura com a eina per a treballar les emocions a l'aula hem d'aprendre a identificar aquestes emocions. És important que els nens i nenes tinguin un «diccionari». Es pot elaborar amb fitxes, en el seu quadern o amb targetes dibuixades on donem nom i descripció a cada emoció. Es pot començar per les més bàsiques (alegria, tristesa, ràbia...) i anar ampliant i classificar entre positives i negatives. És important que descriguin amb les seves paraules cada emoció, que ajudem a explicar-les per a després saber identificar-les.
Aprendre a fer servir aquesta eina és la clau, i per això ho farem a través de la lectura. És important que seleccionem un llibre que ens permeti identificar emocions. En el nostre catàleg trobaràs una selecció de lectures sobre les emocions que t'ajudarà a portar aquest exercici a la pràctica. Podem detenir-nos en alguns capítols i animar a l'aula a identificar les emocions que està tenint el personatge principal.
Finalment, és recomanable disposar d'un racó per a la pau. Encara que siguem capaços d'identificar les emocions, no sempre sabem gestionar-les i necessitem espai. Aquest lloc pot ser la biblioteca de l'aula, on els nens i nenes poden acudir quan es vegin desbordats.
El racó per a la pau també pot ser el punt per a la resolució de conflictes a l'aula. Les situacions d'assetjament moltes vegades es donen sense que les percebem, per això t'animem que busquis eines que t'ajudin a erradicar-ho. Trobaràs algunes en la zona docents, sota el lema Monstres? Només en els contes!, i també en el recurs que et deixem a continuació per a descarregar.