Entra | Registra't

Actualitat

Febrer i els seus 28 (29) dies

Febrer ens diu adeu, però abans descobreix algunes dades curioses sobre aquest mes.

- Procedeix del llatí Februo, que vol dir netejar-se. Al parer per als romans era un mes en què netejaven la seva ànima.

- Però abans d'això, els antics romans consideraven que els mesos de gener i febrer no es mereixien tenir nom, ja que eren període d'hivern.

- 2020 és de traspàs, això vol dir que té 366 dies enlloc de 365. Aquest fenomen té lloc cada quatre anys.

- En tots els mesos hi ha a l'almenys un dia de Lluna plena, però febrer es pot permetre aquest honor. Cada certa quantitat d'anys, el febrer passa complet sense que hi hagi lluna plena.

- Les possibilitats de néixer en un any de traspàs són d'una en 1641.

- Shakespeare no només era un excel·lent dramaturg, sinó també un geni dels insults, i el mes de febrer li semblava excel·lent per usar d'analogia. Entre els insults shakespearians està: «Tens un rostre de febrer, ple de gebre, tempestes i nuvolositat».

- El 2 de febrer se celebra el Dia de la Marmota. Aquesta celebració, d'origen alemany, suposa predir si l'hivern serà llarg o si s'avançarà la primavera. Per això, una marmota surt de la seva cova i si està ennuvolat, la primavera s'acosta. Si el dia està assolellat i la marmota torna al seu cau després de veure la seva ombra, l'hivern durarà 6 setmanes més.

- També se celebra el carnestoltes, la finalitat primigènia va ser la d'aprofitar el moment per divertir-se i celebrar abans que comenci la quaresma. Així mateix, el carnaval acaba amb el dimecres de cendra, que marca el primer dels 40 dies abans de Setmana Santa, temps de sacrifici i austeritat.