Entra | Registra't

Actualitat

Halloween 2021

Llaminadura o entremaliadura

 

Un altre any més ho tornem a preguntar, llaminadura o entremaliadura? No és fàcil respondre però, saps d'on ve aquesta pregunta? 

L'origen històric de l'expressió ve de la llegenda de Jack O'Lantern, un brètol irlandès al qual el diable va voler emportar-se amb ell a l'Infern. Com li ho va comunicar mentre bevia whisky en una taverna, Jack li va demanar una última ronda. Després d'ella va començar a dubtar que el dimoni fora qui deia que era i aquest li ho va demostrar convertint-se en moneda per pagar les consumicions. Jack va agafar la moneda i li la va guardar a la butxaca al costat del seu rosari. El diable, presoner, li va oferir un tracte: deixar-li un any abans de tornar. 

Al cap d'un any el diable va tornar, però es va tornar a deixar atrapar per Jack: aquest li va demanar una última poma. El diable es va enfilar a l'arbre per ella i Jack va tallar una creu en el tronc. De nou li va oferir un tracte: 10 anys de treva. 
Però en aquells anys Jack va morir. No el van voler al Cel pels seus pecats, ni l'Infern tampoc. Així que es conta que Jack vaga des de llavors en el tall dels dos mons, oferint llaminadura o entremaliadura a qui es troba amb ell. Jack, per cert, s'il·lumina de nit amb una carabassa, plena de brases ardents que li va llançar el diable per fer-lo fora de l'Infern. 

Si vols passar-ho bé en Halloween, no deixes de veure aquesta selecció que hem preparat per a tu

Lectures Halloween - Grup Promotor Lectures Halloween - Voramar