Entra | Registra't

Actualitat

Què saps de...?

Curiositats sobre Sant Jordi

- Que també hi ha un dia per al llibre? Per què tants Dies Internacionals? Doncs perquè serveixen per sensibilitzar, conscienciar, cridar l'atenció d'un problema sense resoldre, un assumpte important perquè els governs prenguin mesures.
- El Dia Internacional de Llibre és una commemoració celebrada a escala mundial amb l'objectiu de fomentar la lectura, la indústria editorial i la protecció de la propietat intel·lectual per mitjà del dret d'autor.
- El 23 d'abril és un dia simbòlic per a la literatura mundial, ja que aquest dia en 1616 van morir Cervantes, Shakespeare i el nostre Josep Pla.
- Cada any es tria una capital mundial del llibre i el mandat comença cada 23 d'abril. Aquest any li toca a Kuala Lumpur, Malàisia.
- La celebració va arrelar ràpidament a tot Espanya, especialment a les ciutats seu d'Universitats.
- A Catalunya coincideix amb el patró, St. Jordi, així que a més serveix per reivindicar la cultura catalana. La llegenda de Sant Jordi compte que en la vila de Montblanc hi havia un drac terrible que causava estralls. Per contenir-ho, escollien per sorteig a un habitant i el donaven al monstre perquè el devorés. Un bon dia, li va arribar el torn a la filla del rei, que hauria mort a mans del drac si el cavaller Jordi no hagués aparegut per enfrontar-se al drac i matar-lo. La tradició afegeix que amb la sang vessada de la bèstia va néixer un roser de flors vermelles.
A tot Catalunya el dia de St. Jordi coincideix amb el Dia dels Enamorats i els que s'estimen ho expressen de manera especial i simbòlica regalant una rosa i un llibre.
- A Espanya se celebra a la localitat d'Alcalà d'Henares, el lliurament anual del Premi Cervantes, el guardó més gran atorgat als autors hispans.
- Emulant el seu «germà gran», el premi Cervantes Chico té com a objectiu principal reconèixer públicament l'obra i els mèrits literaris d'un autor de literatura infantil i juvenil en llengua castellana, va rostir com l'increment dels hàbits de lectura i estimular els valors humans i actituds positives de col·laboració, esforç i respecte. L'any passat aquest guardó va recaure en Mónica Rodríguez.
- Països com el Regne Unit o Irlanda celebren el World Book Day (Dia Mundial del Llibre) cada primer dijous de març. Mentre que a Uruguai celebren el seu dia nacional cada 26 de maig, data en què es va crear la primera biblioteca pública nacional. Per la seva banda, Paraguai celebra el Dia del Llibre Paraguaià el 25 de juny.
- Com veus, aquest dia se celebra a tot el món. Segur que allà on visquis tenen alguna cosa preparada. Informa't a la teva localitat!