Entra | Registra't

Actualitat

Vols conèixer qui s'uneix al projecte Jollibre?

Us en donem una pista: autor d'una de les nostres novetats editorials: "Ferotge. El retorn". 

En Joan Bustos (1965) ens facilita una estona del seu temps per a conèixer-lo. Un home que viu d'ací per allà, però sempre amb un objectiu que mai no varia: la literatura. Parlant amb ell, descobrim l'altra cara de la moneda, el Joan humà, des dels orígens fins avui dia.

De petit, segons diu el testimoni de les persones grans, en Joan imitava la manera de parlar dels dibuixos animats i de les pel·lícules. Quan va saber llegir, va començar a copiar la mena d'expressar-se dels pocs llibres que hi havia a la casa. Sabeu quin va ser el seu gran descobriment? Un dels llocs més importants del món: les biblioteques. Descobrir que hi havia llocs anomenats "biblioteques", dels quals podia agafar en préstec els llibres que volgués I GRATUÏTAMENT! va ser una de les majors alegries de la seva infantesa. Però no serà aleshores que va començar a escriure.

Per conèixer en Joan més creatiu i literari haurem d'esperar als 12 anys quan va ser apuntat a una extraescolar de mecanografia. Així, ja de pas, s'estalviava els entrenaments de futbol que no li agradaven. De fer pràctiques de picar a màquina a inventar històries hi ha un petit salt. Des de sempre li havien inculcat a casa que dir mentides era lleig, però... dir-ne no és el mateix que escriure'n...

Ja de més gran va estudiar Filologia Francesa per mandra, i així no haver de triar en Filologia Hispànica o Catalana. A la facultat el recorda que no va descobrir l'ensenyança de l'escriptura, i que potser aquesta és una de les coses que van fer que optés per fer de professor. L'aula és el seu espai natural en el seu dia a dia, un lloc en el qual ha descobert que les paraules són molt més fortes que els ordinadors.

Joan publica poc (ens diu), escriu força i llegeix molt, però la seva ambició el porta a voler fer les tres coses molt més del que ho fa avui dia.

AH! I la seva creativitat no acaba en l'escriptura: SAP TOCAR L'UKELELE i fa una truita de patata molt bona (la qual no hem tastat i esperem fer-ho). Vosaltres sabeu nedar? Sí? En Joan no. Ens ha confessat que un dia d'aquests aprendrà a nedar.

Aquest és en Joan Bustos, un home molt peculiar que ens encanta tenir al plantell d'escriptors que aposten per Jollibre. Ara, amb nosaltres publica "Ferotge. El retorn". Aquí es desvela, en to desmitificador i desenfadat, què fan els personatges dels contes de tota la vida quan pleguen de la feina.