Entra | Registra't

Actualitat

Clàssics universals

Algun cop t'has preguntat per què els clàssics universals no passen de moda i sempre recorrem a ells? Doncs aquí tens les 14 raons que l'escriptor Italo Calvino ens donava:

1) Els clàssics són els llibres dels quals en general se sent dir: «Estic rellegint...» i mai «Estic llegint...».

2) Fem servir la paraula «clàssics» per a aquells llibres que són atresorats pels qui l'han llegit i estimat; però ells no són menys apreciats per aquells que tenen la sort de llegir-los per primer cop en les millors condicions per gaudir-los.

3) Hi ha d'haver, per tant, un moment en la vida adulta dedicada a revisar els llibres més importants de la nostra joventut.

4) Cada relectura d'un clàssic és tant un viatge de descobriment com la primera lectura d'aquest.

5) Cada lectura d'un clàssic és de fet una relectura.

6) Un clàssic és un llibre que mai ha acabat de dir el que ha de dir.

7) Els clàssics són els llibres que venen a nosaltres tenint sobre ells les petjades de les lectures anteriors a la nostra, i portant al seu pas les empremtes que ells mateixos han deixat en la cultura o cultures que han passat a través.

8) Un clàssic no necessàriament ens ensenya alguna cosa que no sabíem abans.

9) Els clàssics són llibres que trobem més nou, fresc, i inesperat després de la seva lectura, del que pensàvem en sentir parlar d'ells.

10) Fem servir la paraula «clàssic» d'un llibre que pren la forma d'un equivalent a l'univers, a l'altura dels antics talismans.

11) El teu clàssic per excel·lència és aquell amb el qual no pots sentir-se indiferent, ja que t'ajuda a definir-te a tu mateix en relació amb ell, fins i tot en conflicte amb ell.

12) Un clàssic és un llibre que es presenta davant altres clàssics; però qualsevol que hagi llegit els altres, en primer lloc, i després llegeix aquest, reconeix l'instant el seu lloc en l'arbre genealògic.

13) Un clàssic és una cosa que tendeix a relegar les preocupacions de moment a la situació de soroll de fons, però al mateix temps aquest soroll de fons és una cosa que no podem prescindir.

14) Un clàssic és una cosa que persisteix com a soroll de fons fins i tot quan les preocupacions momentànies més incompatibles estan en control de la situació.

I ara que ja sabeu per què no us els podeu perdre, us atreviu a descobrir els clàssics universals de Jollibre? Som-hi!